7 Tips voor hardlopen bij koud weer (en ervan genieten!)

De hieronder beschreven ideeën en suggesties zijn uitsluitend bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en mogen niet worden opgevat als medisch advies of zorg. De inhoud van dit artikel is niet bedoeld om gezondheids- of voedingsclaims te doen over onze producten. Raadpleeg altijd een arts of andere gekwalificeerde professional alvorens te beginnen met fysieke fitness- of gezondheids- en voedingsgerelateerde activiteiten.

Wanneer het koude, natte winterweer toeslaat, sporten velen van ons liever binnenshuis. Maar hardlopen in de buitenlucht blijft een goede optie, zelfs in de winter. Het geheim van succesvol hardlopen in de winter, is voorbereiding. Hier volgen zeven tips om het hardlopen in de winter prettiger te maken.

Tip 1. Kleed je voor de gelegenheid.

Men vraagt mij dikwijls om kledingtips voor hardlopen in koud weer. Mijn antwoord? Laagjes! Misschien is het wat kil wanneer je de deur uitgaat, maar je krijgt het snel genoeg warm. Door laagjes te dragen blijf je tijdens die temperatuurschommelingen gemakkelijk comfortabel.

Begin met een thermische basislaag van wol of polypropyleen met daarover heen een wind- en waterbestendig jack. Draag tijdens superkoude dagen een hardloopvest onder je jack voor extra warmte. Een legging of lang ondergoed houdt je benen lekker warm. Een blote huid kan problemen opleveren, zeker in winterse omstandigheden.

Bij temperaturen lager dan -15C is het te koud om buiten te sporten, maar vergeet niet de gevoelstemperatuur. Dit beschrijft hoe de lucht écht aanvoelt en houdt rekening met de luchtvochtigheid, bewolking, wind en de stand van de zon. Kijk naar beide temperaturen wanneer je overweegt om buiten te sporten. Een temperatuur van -12C met een gevoelstemperatuur van -20C betekent dat je waarschijnlijk beter binnen kunt blijven.

Pro-tip: Begin met kleding die warmer lijkt dan wat je denkt nodig te hebben. Je kunt altijd laagjes uittrekken.

Tip 2. Zorg voor je vingers.

Niets is erger dan bevroren handen, vooral wanneer ze beginnen te ontdooien. Auw!

Kies afhankelijk van de temperatuur voor handschoenen of wanten. Als het nat of winderig is, kies dan een materiaal dat je vingers beschermt.

Ik gebruik handschoenen en wanten, maar heb er nooit spijt van wanneer ik voor de warmere optie ga. Een andere pro-tip is handwarmers in je wanten of handschoenen. Die kunnen echt een uitkomst zijn!

Tip 3. Kies de juiste schoenen.

Ik word ook dikwijls gevraagd of het veilig is buiten hard te lopen wanneer het vriest. Allereerst, als het vriest of sneeuwt, kies dan voor schoenen met goede grip.

Kies trailschoenen met grip en voldoende materiaal om je voeten te beschermen. Voor veel schoenen wordt een weersbestendig materiaal gebruikt om je voeten warm en droog te houden.

Wanneer het echt sneeuwt of ijzelt, is het een goed idee om schoenen met nog meer grip te gebruiken Er bestaan overschoenen met grip die het hardlopen of gladde oppervlakken veiliger maken.

Tip 4. Bedek je hoofd en nek.

Je verliest veel warmte via je hoofd. Bedek het dus om warm te blijven. Een lichte, vochtafvoerende muts is de beste optie, vooral als je begint te zweten.

Hoofdbanden zijn prima wanneer het niet te koud is, maar je toch wat bedekking wilt. Een nekwarmer of kolsjaal kan op koude dagen ook veel warmte geven. Soms kan het bedekken van je nek warmer aanvoelen dan het toevoegen van een extra laag.

Tip 5. Warm jezelf op met wat brandstof na het hardlopen.

Als het koud is, drink ik graag iets warms na het hardlopen. Mijn favoriete drankje na het trainen is warme chocolademelk. Soms voeg ik zelfs een beetje koffie toe voor wat extra smaak. Warme chocolademelk is lekker met een paar koekjes, maar ik neem liever een CLIF Nut Butter Energy Bar, dat me koolhydraten en tot 7 gram plantaardige eiwitten geeft.

Tip 6. Heroverweeg je voedingsplan.

Welke wijzigingen moet je aanbrengen in je voedingsplan?

Als het koud is, kan het lastig zijn om je favoriete snacks voor het hardlopen te nuttigen. Gels en gummies kunnen te hard worden. Om dit te voorkomen, bewaar ik mijn snacks op mijn lichaam om ze warm te houden en gemakkelijk te eten. CLIF BLOKS Energy Chews zijn ideaal, omdat ze zo verpakt zijn, dat ze gemakkelijk in een binnenzak passen.

Nog een tip: Denk na over de smaak. Volle smaken zoals chocola, vanille en mokka zijn vaak beter in de kou, terwijl citrus- en fruitige smaken fris op warme zomerdagen verfrissender lijken.

Vast voedsel is ook gemakkelijker bij koud weer en een goede keuze voor lange, langzame hardloopsessies. Mijn favoriete snack? Elke CLIF BAR Energy Bar die me herinnert aan een vers gebakje, zoals Chocolate Chip (koekjes!) of Knapperige Bosbessen (muffins!). Deze repen zijn niet alleen overheerlijk, ze bevatten een mix van enkelvoudige en complexe koolhydraten.

Tip 7. Geef je water een smaakje.

Uitdroging is moeilijk te herkennen als het buiten koud is, en je vochtbehoefte neemt zelfs toe in winterse klimaten, vooral als je op grote hoogte hardloopt. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt!

Het drinken van gewoon water in de kou kan lastig zijn. Daarom voeg ik altijd een sportdrankje of elektrolyten toe aan mijn waterfles of drinkzak. Want het is veel lekkerder om iets zoets en smakelijks te drinken wanneer het buiten koud is. En een sportdrankje bevriest ook veel minder snel dan gewoon water.

Als ik me echt zorgen maak dat mijn drankje zal bevriezen, voeg ik een beetje heet water toe tijdens het mixen. Het blijft niet warm tijdens het hardlopen en het duurt langer voordat het bevriest.

Pro-tip: Als je een drinkzak met een slang gebruikt, blaas dan na het drinken lucht in de slang, zodat deze niet bevriest.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen